In primul rand trebuie stiut ca nu orice vin se decanteaza doar de dragul de a parea „savanti” in servirea vinului. Vinurile vechi, puternice, consistente, in special cele rosii din colectii, sau vinurile taninoase precum vinurile de Porto, Cabernet, Barolo, Boreaux ; nu are rost sa decantam un vin modern cu nuante fine si usoare.
Decantarea vinului se face pentru a separa lichidul limpede de sedimentul format si pentru aerarea, oxigenarea lui. Depunerile vinului nu inseamna ca este deteriorat sau mai putin bun, aceste sedimente sunt cauzate de filtrarea si/ sau vechimea vinului, singura precizare este ca dopul trebuie sa fie curat fara depuneri.
Decantorul are in ziua de azi fel si fel de forme si dimensiuni, insa cel mai des intalnit este acela care seamana cu o vaza din sticla cu fundul lat.
Inainte de a fi servit, vinul este adus din beci pentru a ajunge la temperatura de 18-20 de grade, fara a brusca lichidul din interiorul sticlei. Operatiunea de decantare nu este foarte complicata insa este nevoie de indemanare si multa finete.
La lumina unei lumanri sau lampe se verifica sticla pentru a se localiza sedimentul; cu finete se scoate dopul , se prinde sticla mai spre fund, iar flacara se tine unde se aduna depunerile . Vinul se toarna in decantor cu delicatete, lasand lichidul sa curga lin pe marginea interioara a decantorului. Pe masura ce depunerea incepe sa se apropie de locul luminat de lumanare se toarna tot mai incet in decantor, iar cand sedimentele incep sa iasa din sticla se opreste operatiunea .
Se poate verifica vinul limpezit cu cateva miscari de rotatie a decantorului, insa nu il agitati prea tare, iar daca au intrat cateva sedimente nu va panicati deoarece acestea vor ramane in decantor.
Cu putina rabdare si finete veti demonstra respect atata fata de invitatii care vor bea un vin corect decantat si mai savuros, cat si fata de vinul servit.